Kunskapens trädgård

Kunskapens trädgård

torsdag 29 augusti 2013

Rötägg och härskarteknik

Chock och bestörtning i Värmlänska skogarna är första sides stoff efter den kraftfulla åtgärd Skolinspektionen gjort. Nu kan man inte fortsätta att vara återfallsförbrytare på molnfri höjd. Dags att ta sig ned till verkligheten.

Reaktionen bland de som sköter sig är förståligt. Inte lätt i åldrar där hormonstormarna grasserar att som löken på laxen få beskedet att ens skolgång är hota. Detta bara för att det finns ett antal rötägg i samlingen.

Rötäggen har alltid genom alla tider förstört för majoriteten oavsett vart de befinner sig. Det sätt rötäggen agerar är inte försvarbart. Det är exempel på en pennalism byggd på härskarteknik. I trånga kretsar, oavsett om det är internatskolor, religiösa sekter eller någon annan sluten värld, skapar det en osund kultur. En kultur som står långt bort från öppenhet och tolerans för olikheter. Enfald och likheter är dess adelsmärke. En sorten som förstör utveckling och roten till tillbaka gång på många plan.

Då känns det lite patetiskt när man läser följande från en tidigare elev och Lundsbergsförälder Honorine  Stackelberg Ekman (finns bara i papperstidningen):
Jag är jurist i grunden och har följt hur skolan jobbat efter kritiken mot dem. Det finns inte en sten de inte vänt på. Det här är för mig ett rättsövergrepp av sällan skådat slag.
Man kan tycka det men juristen borde vet vad strikt ansvar innebär. Skollagens 6 kapitel om kräkningar är tydlig på var ansvaret för det som hänt på Lundsberg ligger. När de uppenbarligen inte lyckats städas under varje sten de vänt på har juridiken sin gång. Som alltid är det de få som förstör för flertalet. Dessutom är handlingen under helgen ett brott i lagens mening: misshandel.

Media SvD
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar