Kunskapens trädgård

Kunskapens trädgård

lördag 3 augusti 2013

Utbildning till arbetslöshet

Det pratas mycket om matchning av utbildningar och jobb. Det finns jobb men inte kvalificerade personer. En olycklig kombination. Framtidens samhälle kommer bestå av två vinnargrupper. De som har en gedigen yrkesutbildning och de som har hög akademisk examen med spetts i något ämne. Ser man då valet till gymnasiet förvånar det mig att man så enögt tittar på behörigheten till högre studier.

I sextonårs åldern är det väldigt få som är inriktade på yrkesval. Är man inte studiemotiverad i homonstormarnas tidevarv är det bättre att skaffa sig en utbildning som leder till ett jobb än att studera sig till arbetslöshet. Om man inte har en klar inriktning är det bättre än att bra komma ur det treåriga gymnasiet och en säker arbetslöshet.

Skulle man komma på att man vill studera vidare efter ett yrkesprogram är det bra att komplettera för högskolebehörighet. Livet är inte slut för att man gjorde ett val. Här har föräldrar ett stort ansvar att inte föra över sina önskningar på barnen. Att få en bättre förutsättning än de själva.

Samtidigt är det viktigt att de unga får välja efter intresse. För sannorlikheten att man stannar i ett yrke i hela livet är försvinnande liten idag. Man hinner byta yrkesinriktningar ett par gånger i livet.

Media SvD

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar