Kunskapens trädgård

Kunskapens trädgård

lördag 25 november 2017

Rytet av en flodvåg

Rytet av en flodvåg har #metoo blivit. Aldrig förr har så mycket smörja vält fram i media och annorstädes kring sexuella trakasserier. Behövligt och riktigt att frågan tas upp för att beskriva det svineri som vissa män ägnar sig åt och de medberoende som ägnar sig åt tystnaden. I alla gruppkonstellationer finns ett kamaraderi, där dominanta personer sätter agendan och resten är tysta för att inte bli bortspolade ur den tjocka härliga gemenskapen.
När jag läst många av artiklarna kring #metoo har jag osökt tänkt på en tsunamivåg. Så länge vågen var ute på det stora öppna havet välde den fram i behaglig höjd. Ju fler som hakade på och vi börja närma oss det grunda vattnet när alla olika kulturgemenskaper och andra yrkesgrupper gör sina upprop ökar kraften och höjden i vågen med de förödande konsekvenserna vi såg 2004.

Förr eller senare drar fenomen, som #metoo, sig tillbaka som när energin i flodvågen ebbar ut. Kvar blir ett förött landskap.
Hur kommer det att se ut för oss män, tänker jag. Några stora båtar har flyttats upp på torra land. Här har vi det stora dinosaurierna som "kulturprofilen" kopplad till Svenska Akademin. Här har vi manliga skådespelare som inte kan hålla reda på dikt och verklighet. Här har vi jurister som inte vet skillnad mellan juridik och moral. Här har vi politiker som uppbär förtroendeposter som inte heller kan hålla fingrarna i styr. Senast i raden är Roger Mogert och Lars Ohly. Lars Ohly bekände sina färska övertramp i en debattartikel i SvD (23/11). Han girade snabbt över med att skuldbelägga alla män för sitt beteende:
Om de berättelser vi nu hör ska leda till varaktig förändring måste vi inse vår egen del i de patriarkala mönster som präglar hela vårt samhälle. Vi är både våra värderingar och våra handlingar.
När personer med hans fd position inte förstår att könsmaktsordning och statsfeminism inte har ett dugg att göra hur vissa män beter sig. Kollektiv skuldbeläggning är så befängt att man häpnar. Själv kan jag tycka att en kvinna är vacker och sexig. Det innebär inte att jag med automatik, lik en fjortis, ska dit och tafsa. De flest män växer ifrån sitt pubertala uppträden och ska inte belastas för att ett fåtal inte mognat och ser skillnad i sitt uppträdande och tar det som intäkt för att prata om patriarkala mönster. Att sådant finns sticker jag inte under stolen med, men i gemen förhärskar dessa mönster i olika grupper, speciellt i de klanstrukturer som finns i utanförskapsområden och vissa institutioner som inte har demokratiserats.

Men manligheten har fått sig en kyrkogård av bråte att ta reda på. Att städa upp efter #metoo kommer att ta tid eftersom allt handlar om varje enskild mans beteende och värderingar. Inte om att enkom lösa problemen med politiskt styrd jämlikhet. Centralstyrda politiska projekt har sällan eller aldrig lyckats när det kommer till kultur och speciellt den tysthetskultur som råder. Det oavsett den finns på arbetet, kulturlivet, politiken eller för den delen inom religiösa sammanhang. Varje människa behöver pröva sina handlingar och se sig själv i spegeln. Står jag för det jag gjort.

Media SvD1, SvD2, SvD3     
 

6 kommentarer:

  1. Jo, bara det att det inte är ett fåtal män. På vissa arbetsplatser är det hälften eller i stort sett alla, vilket t ex restaurangbranschen visat. Och nästan var som helst i samhället är det svårt att hitta en kvinna som inte upplevt trakasserier i form av sex använt som maktmissbruk. Oavsett om det kallas flirt, uppmuntran, humor eller annat.

    Och det är bra att män ställer sig framför spegeln med en fråga. Men den "Står jag för det jag gjort." är inte den bästa. Hemma i spegeln eller bland fränderna står också pedofiler för sina gärningar.

    Frågan i spegeln bör nog vara: Har jag lyssnat? Förstått hur jag uppfattas av kvinnor, barn eller andra som har lägre position eller mindre makt än jag?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Varje man ska ställa sig den frågan och våga se sig själv i spegeln.

      Men därifrån, att likt Lars Ohly, säga bara för att man inte gillar sin bild i spegeln ska det spilla över på alla män är totalt fel analys.

      Att vissa branscher har problem innebär inte att alla män är svin. Vad ska vi säga om alla kvinnor som har samma beteende som dessa män?

      Radera
  2. Förutom från en man - Lars Ohly - var finns den kollektiva skuldbelastning med metoo som du skriver om och verkar oroa dig för?

    SvaraRadera
    Svar
    1. I skrivande stund har jag inget enskilt exempel. Men det lyser igenom att delar om den viktiga kampanjen har kidnappats av radikalfeminister.

      Strukturer kan aldrig kränka, det är individer som gör. Det stora problemet är i så fall den tysta massan.

      Radera
    2. Utan exempel och ändå säker på att det "lyser igenom" att alla tusentals kvinnor i olika yrkesbranscher som vittnat är kidnappade?
      Hur har den kidnappningen gått till, månne...

      Radera
    3. Kidnappningen kan ha gått till så, att man likt Lars Ohly, hänför #metoo till strukturell könsmaktsordning istället för att diskutera vad moralen finns och den stora tystnaden kring sex finns. Har detta något att göra med den syn på fri sex som skapades för ca 50 år sedan?

      Radera