Kunskapens trädgård

Kunskapens trädgård

onsdag 6 juni 2018

Att återvända till livet

Hur blev ni hela? Frågan ställs av en flicka på en svensk skola  under berättelsen om Förintelsen. Frågan tvingar Dina och Jovan Rajs att söka svaret.

Resultatet är boken som ger ett helt nytt perspektiv på det som hände under Nazityskland regim, denna gång från Balkan. Här spinns berättelsen om två judiska barn och deras berättelse under tiden efter andra världskriget och det kommunistiska Jugoslavien under Tito fram. Hur judiska barn söker gemenskapen för att berätta sina berättelser som barn och överlevare utan föräldrar och annan släkt i livet.

En berättelse fylld om framgång och uppoffringar. Om drömmar och tankar kring Israel, som grusas. Här möts Dina och Jovan. De utbildar sig på var sitt håll. Hon till arkitekt och han till läkare. På olika vägar kommer de till Sverige och ett upphöjt liv. Han som professor i rättsmedicin och hon som arkitekt.

Hur de blev hela är en ovanlig berättelse från koncentrationslägren till ett liv som invandrare i Sverige. Med fonden från livet i det forna Jugoslavien som barn och unga vuxna. Hur de bildar familj och skaffar sig jobb i Belgrad. Hur de sedan tar sig till Sverige, genom släktens försorg, som arbetskraftsinvandrare i slutet av 1960-talet. En ovanlig och medryckande berättelse av det ovanliga slaget.    

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar