Kunskapens trädgård

Kunskapens trädgård

söndag 17 juni 2018

Matbordet

Konversationen runt matbordet på Edsbacka var livlig. Alla med sina berättelser och inlägg. Avslutningsmiddag för detta läsår. Mat förbrödrar även i grupper där personer känner varandra sedan tidigare.

Det som var en hit för mig, denna gång, var sällskapets etniska bakgrund. Utan att tänka på det såg jag det som vilken bjudning som helst, tills en sa: Intressant att så många olika bakgrunder kan sitta vid samma bord. Vilka impulser vi får från olika kulturer.

Runt bordet fanns en tunisiska, en kroat, en chilenare, en grek, en iranska, en tyska, en rumänska och två svenskar. Snacka om integration och mångkultur, fast med svensk tradition vid matbordet. Utan den goda maten hade nog inte samtalet flutit på. Undra hur många världsproblem som löst genom tiderna runt ett bord fyllt av mat och god dryck. Många gissar jag.

Det otvungna som uppstår runt ett matbord är inte att förakta för att skapa möten över etniska gränser. Låt samvaron vara en lyckad integration för en gemensam kultur utan att ge upp sin särart. 

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar