Kunskapens trädgård

Kunskapens trädgård

lördag 10 mars 2012

Det innovativa folket

Vi svenskar har alltid betraktats som innovativa. Vi har genom historien stått för många landvinningar på produkter som hjälpt mänskligheten. Fortfarande har vi det rycktet.

Hade i veckan ett intressant samtal om just detta. Vi kom fram till att så är det. Vad vi däremot funderade kring var varför vi inte har förmåga att realisera idéerna i Sverige. Många av de idéer vi kläcker produceras i dag i t ex Kina.

Kan det vara så att kunskapsinnehållet i de produktidéer vi kläcker är för lågt? Det visar sig att de produkter som vi kan konkurrera med och sälja från svensk botten har just högt kunskapsinnehåll. Ta bara lastbilar, entrepernadmaskiner, basstationer för telefoni, mm.

Då är det skrämmande att kunskapnivån i skolan har minskat så drastiskt som den gjort. OM vi är en nation av innovativa människor och vi måste ha högt kunskapsinnehåll i det vi exporterar duger det inte att vi har en skola som spåttar ut medelmåttor.

Därför borde det bli en nationell samling kring att åter göra skolan till en kunskapsskola. Frågan är bara hur det ska gå till. Är de lärare som kommer ut från lärosätena av sådan kvalitet att de kan undervisa eleverna. Eller är det så att dagens ungdomar har större kunskaper som lärs utanför skolan?

Kunskaper är inte i sig något som gagnar hög kunskapsnivå.

Skolans största uppgift är att förse elever med kunskapen hur man knäcker koden i ämnena. Då gäller det att baskunskaperna i form av språk och matematik är välgrundade.

För övrigt anser jag att skolans viktigaste uppgift är att ge varje elev den kunskap som behövs för att livslångt kunna knäcka koder i varje ny kunskap som mejslas fram i olika ämnen.

5 kommentarer:

 1. Har du kollat den här tjejen?
  http://www.ted.com/talks/kelli_anderson_design_to_challenge_reality.html

  Hon har bra idéer!

  SvaraRadera
 2. Ängslig utilitarism, rättning i ledet och en skola som är ett lotteri både när det gäller betyg och kunskaper är inget framgångsrecept, Plura.

  SvaraRadera
 3. Mycket trevlig läsning här! :) Själv försöker jag göra mitt bästa för matematikundervisningen (då det är det jag studerar) genom att ta fram material om hur den matte som lärs ut i gymnasiet används i verkligheten. Något som jag tycker skolan foksuerar alldeles för lite på och som jag tror kan motivera många!
  Mer info finns på www.kvadratrot.se samt facebook.com/verklighetenskvadratrotter
  Ett tips iaf :)

  SvaraRadera