Kunskapens trädgård

Kunskapens trädgård

söndag 21 oktober 2012

Betonghäckar och antifeminister

Sprickan i S är bråddjup. Lena Sommerstad har allierat sig med betonghäckarna i LO och därmed upphört att vara feminist. Om Karl-Petter Thorwaldsson tillhör betonghäckarna ska jag låta vara osagt. Han har hamnat i skottgluggen för en matchokultur på Handels, IF Metall och andra mansdominerade förbund. Vad säger det största förbundet Kommunal om vinster i välfärden?

Är det bara män som ska driva företag med vinst i välfärden? Ingen som helst diskussion förs om alla byggföretag som bygger järnvägar och har vinst som första prioritet. Men om kvinnor helt plötsligen har möjlighet att driva ett vårdhem, ett sjukhus eller skola får det inte gå med vinst. Vad är jämställdheten då värd i S och V. Det är bara ett löjens skinner och tomma ord när dessa politiska partier bekänner sig till feminismen.

Jag har sagt det förr. Jag säger det igen. Kommer S att spricka på kongressen 2013? Den som lever får se. Men ett Alexanderhugg måste nog göras mellan den fackliga grenen och partiet. Den fackliga grenen är idag en fackförening som inte är representativt för flertalet yrkesverksamma. Industrin och byggandet är idag marignaliserad sysselsättningsmässigt till endast 20 procent av yrkeskåren. Det är inte 1960-tal eller för den delen 1970-tal. LOs legitimitet som en politiks kraft har minskat.

Samtidigt verkar hela arbetarörelsen drömma om fornstora dagar i sina politiska lösningar. Alla förslag jag hittills sätt från LO och S har en klar retrostämpel. En politik som fungerade på slutet av 60-talet och 70-talet. Men den fick tummen ned första gången 1976 av valmanskåren.

S springer åt fel håll för att vara en bärande idégivare hur vi ska lösa framtidens problem. Hur man än ser på ett samhälle är det idag den individualistiska medelklassen som sätter agendan. Kan S och LO inte förhålla sig till detta faktum kommer man att fortsätta att vara en sekt för inbördes beundran.

Media DN

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar