Kunskapens trädgård

Kunskapens trädgård

lördag 20 oktober 2012

Jag tror på...

...sommaren, är en strof av Ohlin som sonen Mats sjöng någon gång på slutet av 60-talet. Tror gör visst förskolechefen i Eskilstuna. Inleder riktigt med att påstå att kvalitet kan man inte bara mäta med ett mätetal.

Därefter hänfaller han, likt många i skolväsendet, till ett oproffsigt sätt att hanter mål- och resultatstyrning. De mätetal han och andra pratar om har inte ett dugg att göra med om förskolan är i världsklass eller inte. Mätetalen som beskrivs är bara till för att se hur den dagliga verksamheten fungerar eller inte.

Uppdraget förskolan och andra skolor har är att följa de nationella målen i de skolformsvisa läroplanerna. För förskolans del Lpfö 98. Där hittas vilka mål förskolan ska uppnå för att bli världsledande. Dags att kommunala ledningar, oavsett det är nämnden eller förvaltningen, förstår sitt uppdrag. Läser man Skolinspektionens granskning för 2011 gör man inte det.

Det är först när man mäter resultatet mot målen i Utveckling och lärande, Normer och värden, Barns inflytande, mm som man kan avgör om det är kvalitet i verksamheten.

Media Eskilstuna-Kuriren

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar