Kunskapens trädgård

Kunskapens trädgård

fredag 26 oktober 2012

Självmål

Myndigheters och kommunala verksamheter styrning mår bästa av att få göra det inom sina givna ramar. När ett antal statsvetare hävdar att sådan som jag och andra ska förpassas från denna värld är de ute på farligt djup. Den akademiska välden klarar inte av sin rådgivande roll. Speciellt i skolans värld.

Mål- och resultatstyrning bygger ytterst på att med egna förutsättningar styra verksamheten dit man själv vill. I skolans fall mot av staten fastställda mål. HUR det görs är faktiskt verksamhetens unika rätt.

Att sedan skolan utsatts för kontroll av staten är en följd av många års bristande styrning av kommunerna från statens sida. Om vi ska prata utarming av de offentliga verksamheterna är det ett problem som emanerar ur hobbypolitikers oförmåga att styra efter givna direktiv. Dessutom utifrån budgetregler som är helt fel.

Som man bäddar får man ligga. Men det är inte mer politisk styrning av utförandet som behövs. Det behövs politiker som lyfter blicken och sätter tydligt prioriteringarna och ramar. HUR det ska uppnås är sedan varje offentlig verksamhets uppgift. Det gäller om den drivs i enskild eller offentlig form. För i dagens skola är det förutsättningsmässigt ingen skillnad mellan fristående och kommunala skolor. Alla måste verka under samma förutsättningar.

Media DN

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar