Kunskapens trädgård

Kunskapens trädgård

onsdag 31 oktober 2012

Det får vara nog

Det får vara nog på Björklunds påhitt. Skolan har fått de styrprinciper som behövs för att få en bra skola. Nu är det genomförande som gäller. Att använda betyg i fyran som argument för att minska administrationen är huvudlös argumentation från Björklund.

Samtidigt måste jag säga att skoldebatten tenderar till att bli klåfingrig. Oavsett politisk färg är det dags att överge centrala regler som vi gick bort från dels för 18 år sedan dels för dryga ett år sedan. Det var det som var finessen med skollagen när den kom. Den pekade inte finger åt skolan hur den organiseras. HURet klarar proffessionen betydligt bättre än var sig hobbypolitiker ute i kommunerna som riksdagspolitiker. Dags för borgfred på skolområdet de närmsta tre till sex åren på den politiska nivån.

När PJ Anders Linder idag tar upp detta ämne gör han tolkningen att kommunpolitiker ska sätta krav på skolan. Bra. Men det ska göras utifrån de lagar och läroplaner som finns. Inget mambo jambo från den egna kommunpolitiska nivå. De har bara ett uppdrag, att genomföra kraven utifrån de fastställda nationella målen i skollagen. Undervisningen har de däremot inget med att göra. Det är en relation mellan staten och lärarna numera.

Media SvD

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar