Kunskapens trädgård

Kunskapens trädgård

söndag 30 juni 2013

Underbara dagar

Underbara dagar ligger framför oss ger inblickar i ett liv och en samhällsutveckling. Berättelse av Henrik Berggren om Olof Palme tillhör avdelning måsten. Den ger en balanserad bild av person och politikern.

Med uppväxten på Östermalm i den borgliga miljön. Med herrgårdslivet på Ånga utanför Nyköping och på Skangal i Lettland på somrarna. Ena stunden hos farmor i Sörmland den andra hos mormor i Lettland. Den stora förändringen kom när fadern dog. Några månader innan hade farfadern dött. Helt plötsligt stod han utan manliga förebilder och levde i ett matriarkat.

Den brådmogne Palme skickades till Sigtuna för studier. Han hade lärt sig läsa redan i fyrårsåldern. Inte en lätt sak att vara "nörd" på den tiden. Något att tänka på när mobbing och trakasserier kan vara vardag för barn som avviker.

Som ung hamnade han som politisk tjänsteman hos Erlander 1953. Härifrån startar de underbara dagarna via ministerposter på 60-talet. Han avslutar sin bana som utbildningsminister i Erlanders sista ministär. 1969 krönte ha sin politiska bana med att bli partiordförande för socialdemokraterna och därmed statsminister. Han betecknade sig som en sann demokratisk socialist. Med ett för ögat att skapa valfrihet för individen via en stark stat. En stark stat som inte blev som han tänkt sig. Tröghet och maktfullkomlighet skapade en stark maktapparat som inte alltid sätter valfriheten främst för individen.

Något som han och Feldt blev varse efter maktövertagandet 1982. Det går inte att i all oändlighet skjuta till resurser till staten utan att få ut effekt ur den. Här började man prata om "egenmakt" för medborgarna. En egenmakt som aldrig riktigt fick utvecklas i den riktning som tänkts eftersom ett halvår efter valet 1985 ändades hans liv på Sveavägen.

För oss som varit med i samhällsutvecklingen från femtiotalet tills nu är det ett politiks intressant dokument som tillhör viktig läsning. Man får ett perspektiv på de samhällshändelser man själv varit med om. Så läs boken vet jag.

   
PS. Almedalen 2013 kommer ha ett seminarier om Palme. Han startade detta fenomen genom att hoppa upp på ett lastbilsfalk en sommar för länge sedan. Seminariet ska avhandla om Palme var ung idag. Om jag skulle göra en vild gissning skulle han tagit sig ann jobbet att skapa ett samhälle byggt på "egenmakten" för medborgarna.DS

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar