Kunskapens trädgård

Kunskapens trädgård

måndag 10 februari 2014

MSU återkomst

Nygammal vals utspelade sig på Brännpunkt SvD (140710) när folkskolläraren och fd skolchefen torgför ett program för skolutveckling. Är det någon som kommer ihåg Myndigheten för Skolutveckling (MSU)? Inte. Vi hade en sådan under åren 2003 - 2008. En myndighet som gick i graven samtidigt som Skolinspektionen blev till och Skolverket blev av med sin utbildningsinspektion.


Vid den tidpunkten återfördes 60 % av MSU verksamhet till Skolverket. Men resultatet från utvecklingsavdelningen på Skolverket har inte varit allt för publikt och haft genomslag. Från Skolverket har det mest handlat om bedömningar av nya betygssystemet.


Det förslag som läggs nu har igenkänningens tecken från de 40 % som försvann för gått för fem och ett halvt år sedan. Resultatet av den verksamheten var lika framgångsrikt som de som nuvarande regeringen gjort med förstalärare mm. Ett halvljumt mottagande hos både offentliga och enskilda huvudmän.


Det som förslås i förslaget från Gustaf Fridolin och Matz Nilsson innehållet adekvata saker för att minska flaskhalsarna i svenskt skolsystem. Men om det är fler myndighetspersoner som ska stå för förverkligandet vet jag inte om det är bästa vägen för att nå de resultat som eftersträvas.


Media SvD

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar