Kunskapens trädgård

Kunskapens trädgård

lördag 8 februari 2014

Styrd utredning

Signaler kommer innan utredningen om kommunaliseringen lagts på regeringens bord verkar alarmerande. Om det föreligger som PA Andersson, SKL säger på Brännpunkt SvD (140207) är det allvarligt. Har inte den vetenskapliga utredningen byggt på fakta är den lika mycket värt som pappret hopknölat i papperskorgen.


Är det så att direktiven JB givet har en dubbel agenda? En som lovade opartisk belysning eller en som är styrde i JBs riktning för förstatligande? Frågetecken är många.


Det som är helt klart är att svenskt skolsystems problem inte är pengar utan flaskhalsar i systemet. Då inte flaskhalsar om vem som har huvudmannaskapet. Den är i så fall lika dålig oavsett om det är staten eller kommunen som uppbär den. Skollagen som börjat tillämpas 1 juli 2011är ett bra ramverk som tyvärr inte har börjat tillämpats full ut. Några av flaskhalsarna är bristande pedagogiskt ledarskap hos rektorer och lärare. Bristande kunskap om mål- och resultatstyrningen i verkligheten. Samt att bygga en skolorganisation som skapar effektivitet. Utöver det relationen mellan huvudmannen och enheten. Okunskapen lyser med tydlig signal.


Om det är som PA Andersson skriver är jag djupt oroad för den vetenskapliga nyttan eller sanningen i utredningen. Den är i så fall långt bort från forskningen om School Effektiveness Rescarch (SER).


Media SvD  

2 kommentarer:

  1. ...vilket det naturligtvis är, för PA Andersson har ju som sagt "inget egenintresse" i skolan, och försöker bara underminera en undersökning som ÄNNU inte kommit ut. SKL, dags att ge upp, överlämna er hobbyverksamhet till en instans som verkligen bryr sig och satsar på lärarna! Snälla.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är väl alltid vem som styr dagordningen som avgör. Tyvärr är det lika mycket hobbyverksamhet även i statligt styrda skolor. Det är befängt att tro att det blir bättre om den ena eller andra huvudmanen styr. Det avgörande är att lösa upp flaskhalsarna i skolsystemet. Några har jag nämnt i inlägget.

      Radera