Kunskapens trädgård

Kunskapens trädgård

lördag 10 oktober 2015

DÖ är dö

Så har avtalet spruckit om Decemberövernskommelsen. Nio månader höll den. Ilska och frustration noteras från vänsterlägret i politiken. Allt från att SD gynnas av att KD röstade ner avtalet till att vi får se på nyval. Kom genast att tänka på Det sjunde inseglet.
Å ena sidan spekuleras det i att döden för DÖ skulle innebära kaos i landet som för nio månader sedan. Å andra sidan att Löfven kanske kan skapa en ren S-regering. Allt beror på hur skicklig Löfven är som förhandlare och schackspelare. Kan han lyckas lura döden fram till 2018?

Dessutom var DÖ ett konstitutionellt moras enligt professor Ulf Bernitz:
Regerings­formen föreskriver i 8 kap 3 § att all skatte­lag­stift­ning ska antas av riksdagen.
Det skulle ställa till det om regeringen tar sig för att införa skatteändringar i budgeten utan att riksdagen får behandla det på sedvanligt sätt. Ulf Bernitz fortsätter:
Innebär DÖ att en sådan skatteskärpning kan genomföras genom budgeten? Rege­ringen lägger i så fall in i budgetpropositionen förslag om att vissa skatteregler för fåmansföretag ska ändras så att skattetrycket bli högre och det belopp som höjningen ger räknas in i budgetens intäktssida. Det blir sedan bara för riksdagen att följa DÖ och expediera de lagändringar som krävs.
Nu när DÖ är död kan vi slippa sådana finter. Demokratin vitaliseras. Samtidigt kan man fundera en stund om inte detta är en fördel för KD. Kanske det är dags för de värdekonservativa som flytt till SD att vända tillbaka till en demokratisk kraft som KD. För tillbaka till M lär de inte gå eftersom nya moderaterna placerat sig i mittenfåran.

Den som lever får se hur vital eller stökigt riksdagen blir i det längre perspektivet. Närmsta framtiden kommer det inte att hända något drastiskt. Däremot kommer V och Jonas Sjöstedt bli den stora förloraren. Nu kan S+MP skrota allt om vinster i välfärden.

Media SvD  
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar