Kunskapens trädgård

Kunskapens trädgård

tisdag 13 september 2011

Förlegad samhällsyn hos Orstadius

Samhället ser lite annorlunda ut än när herr Orstadius tydligen var lärare. Visst, det gick bra att lära sig matte på distans. Man klarade sig på sexårig folkskola. Men det var ett samhälle som hade mycket enkla jobb där matematik inte krävdes.

I dagens industri och byggnation krävs avancerade matematik kunskaper på golvet för att klara jobbet. Då räcker inte de fyra räknesätten som herr Orstadius vill på skina.

Men man kanske skulle ta till herr Orstadius knep och säga att det var bättre förr. Då var grundskolan uppdelad i ett antal utbildningslinjer i högstadiet. Där lästes olika matematik ifall man skulle bli latinare, samhällvetare, naturvetare eller tekniker. Frågan är bara vill vi ha tillbaka denna uppdelning?

Med förlov sagt är herr Ostadius ute och cyklar när han framhåller självstudier eller självräknandet. Om han är pedagog, som han påstår sig vara, borde han veta bättre. En av anledningarna till sjunkande PISA-värden är just frånvarande pedagoger som förklar och pratar matematikens väsen. Räkna kan vem som, det är inte svårt. Det är som att rapa gloser.

Så det behövs verkligen en skärpning i undervisningen av matematik och framför allt förståelsen över att de fyra räknesätten inte ens är elementa idag.

Media SvD

3 kommentarer:

 1. Den enskilde kan klara sig med lite matematikkunskaper, men samhället klarar sig inte utan människor med mycket goda matematikkunskaper.
  Hur skulle vi kunna utveckla exempelvis mobiltelefoner utan matematikkunskaper?

  SvaraRadera
 2. Lärare, jag skulle säga att inte ens enskilda klar sig med lite matematiska kunskaper. För det du säger i bisatsen motsäger ditt första påstående.

  Dagens samhälle är mer genom matematikifierat än något annan generations samhälle. Att då tro att språk och humanism skulle vara lösningen är befängt. Språk och matematik med logik avgör vår framgång lika väl som för dryga 100 år sedan.

  SvaraRadera
 3. Din egen logik haltar. Lärare påstår att en del klarar sig med elementär matematik men att det behövs några som har mycket avancerade kunskaper. Dessa delmängder av populationen är alltså disjunkta.

  En annan lärare

  SvaraRadera