Kunskapens trädgård

Kunskapens trädgård

söndag 18 september 2011

Skillnad på vinst och vinst

Maria Ludvigssons ledare i dagens SvD är ett intressant aktstycke. Hon skriver:
I kvinnligt dominerade branscher ifrågasätts än idag företagens rätt att göra vinst. Märk väl att inom offentlig sektor kan traditionellt manliga tjänster som underhåll och transport utföras av vinstdrivande företag, medan de kvinnligt dominerade vårdföretagens rätt att växa och göra vinst ständigt ifrågasätts.
En intressant notering. Är det så illa att den debatt som har att göra med vinst i välfärden styrs av män. Ja, skulle jag vilja påstå. När jag lyssnar in politiker och andra samhällsdebattörer är det företrädesvis män som för denna debatt.

Förstår inte skillnaden med att driva företag mot vård, skola, trafikverket eller någon annan skattefinansierad verksamhet. Det måste väl vara lika illa att tjäna pengar på det allmänna oavsett vilket samhällstjänst det är. Skulle skola och vård vara undantagen denna rätt?

Nej, det är dags för min bröder att vakna upp. Eller är detta inte ett område där jämlikhet ska råda? Är kvinnor mer ansvarslösa företagare än män. Nej, så är inte fallet.

Debatten innehåller bara en unken föreställning från det flummiga 70-talet. Det värsta tycks vara att dess övervintrade gubbar får fortsätta sin något inkrökta argumentering i offentliga sammanhang och indoktrinera uppväxande män om samma diffusa tankegods.

Media SvD

1 kommentar:

  1. Ja, det är stor skillnad på en vinst gjord genom försäljningar på en marknad och en vinst gjord genom att hushålla med skattepengar samtidigt som målen som ska nås följs upp på ett helt undermåligt vis.

    Det är rena dimridåerna att påstå att det här görs pga av segregation mellan könen.

    SvaraRadera