Kunskapens trädgård

Kunskapens trädgård

måndag 26 september 2011

De tre musketörerna

En klassiker har ut spelats i kväll på SVT och URs program som skulle kunna betecknas som Dumas De tre musketörerna. Med skillnaden att alla tre är gamla vänster människor vara av två sitter fast i en retorik som gör att de inte är samspelta med nutiden.

Där de två vägrar inse att det är föräldrar som kräver för mycket av sina barn. Att speciellt tjejer försöker leva upp till en omöjlighet. Åter har systerskapet visat sin avigsida. Prestera men tro inte att du är någon.

Oavsett om vi pratar könssteriotyp eller inte är det ett uppenbart problem med kvinnodominerande arbetsplatser. Där blir det inga stora dramer. För hur vi än ser det är förskolan och skolan teaterscener där föreskollärare och lärare ska spela dramer. Och hur kul på en skala 1 till 10 är det att det bara är kvinnor med i pjäsen?

Här har Mats Olsson en stor poäng. Strunt samma vad styrdokumenten säger om du inte bestämmer innehållet på ett sätt att den attraherar både pojkar och flickor i publiken.

Media UR Play

2 kommentarer:

  1. Tack Plura!

    Jo det var en förvånande tilltro de båda uppvisade!

    SvaraRadera
  2. Plura, som jag skrev i mitt inlägg uppfattar jag kvinnodominansen som ett problem i skolan - men inte sjutton är det den enda orsaken till pojkarnas skolointresse och flickornas sammanbitna pluggande. Vi har idag en hostmedicinsskola. Det beror inte på lärarna utan på politiska beslut. På de skolor där jag har jobbat har vi haft god könsbalans i kollegiet. Det är jag glad över, men inte har det varit någon mirakelkur.

    SvaraRadera