Kunskapens trädgård

Kunskapens trädgård

lördag 17 september 2011

Bönhörd

Min bloggvän Helena von Schantz kan må hända bli bönhörd. Nu verkar det finnas krafter i regeringen för att införa en studentexamen. I dagens SvD berättas att C vill införa det och att departementet håller på att bereda ärendet.

Det intressant man kan fundera över är finns det en politisk majoritet i riksdagen för en sådan lagändring?

Risken är stor att detta går på pumpen i utbildningsutskottet efter som förslaget innebär en lagändring i gällande skollag. I den finns i dag reglerna för en gymnasieexamen som införts och som kommer att tillämpas första gången 2014.

Samtidigt kan man fundera över frågan kring att alla kurser som finns på gymnasiet innehåller ett slutbetyg. Då kan studentexamen inte bygga på betygen i kurserna utan något helt annat. Då kanske det skulle vara så att för att få examen du tentar i ett antal ämnen med inriktning mot framtida högskole och universitets studier man ska gå.

Frågorna blir många och inte lätta att besvar förens vi ser vad regeringen kommer att lägga fram för förslag.

Media SvD

2 kommentarer:

  1. Många frågeställningar kring hur en modern studentexamen ska utformas men det vore härligt om regeringen kunde samlas kring behovet av att analysera hur. Med nuvarande riksdagssituation med populistiska SD och Håkan Juholt som verkar trivas med en situation där man trixar för att bromsa alliansen så kommer vi inte veta hur det blir med något förslag. Må svenska folket lära av det som sker så att bra förslag kan klubbas snabbare och lättare.

    SvaraRadera
  2. Ja nog har det varit en glädjens dag för mig Plura. :) När det gäller utformningen: Det är väl bara att ta allt det som verkar vettigt i det finska systemet och dra bort eller lägga till resten.

    SvaraRadera