Kunskapens trädgård

Kunskapens trädgård

söndag 18 september 2011

Fågel Fenix

Håller Fågel Fenix på att födas igen i skolpolitiken? Ur askan i elden verkar MP och S vakna till gamla ståndpunkter från den misslyckade skolpolitikens tidevarv.

Inte nog med att man obstruerar inför utredningen om fristående skolor så hörs gamla tongångar om studentexamen.

Efter ett relativt lugnt riksdagsår, sedan valet, på skolpolitiska fronten verkar det dags att ta sig an skolan från oppositionen. När man under våren lyckats desavouera regeringens politik i vissa frågor av större politisk karaktär verkar det vara dags för skolan.

De rödgröna fick ordentligt med stryk inför de valfrihetsreformer som genomfördes under förra mandatperioden. De som nu börjat tillämpas sedan halvårskiftet. En gigantisk omvandling av skolans arbetssätt på många sätt är igång i skolväsendet.

Det vi sett i helgen från S och MP är det början på att ge igen för gammal ost? Kommer riksdagen att sätta krokben för Alliansen i skolpolitiska frågor? Verkar så om man ska tolka de första sprickorna i ägget på en på nyttfödd Fågel Fenix.

Månde skolan bäva. Undrar om vi någonsin kommer att få en politisk koncensus kring skolan politiskt. Det har i varje fall inte varit de i det som en gång hette folkskolan. Sedan 1842 har de politiska vindarna och ideologierna böljat fram och tillbaka. Men denna gång skulle det bli förödande om det synsätt som rått sedan Carlssons och Palmes dagar åter skulle få fortfäste i skolan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar