Kunskapens trädgård

Kunskapens trädgård

lördag 13 april 2013

Skolans moment 22

Inget blir bättre för att man försöker ändar systemet i skolan. Ytterst är det människorna i systemet som avgör dess effekt. Kanske det behövs brist på lärare för att få ordning på skolan. Först då finns trycket att göra upp med en gammal kultur.

Det händer i förskolan. Där har förskollärarna fått det pedagogiska ansvaret. Som bekant fordras det  tre och ett halvt års akademiska studier för att blir föreskollärare. Söktrycket är inte nämnvärt högt till landets lärosäten. Vad blir resultatet?

Jo, lönerna för förskollärarna ökar och sättet att bedriva verksamheten i förskolorna tvingas ändras. Samma skulle inträffa i grundskolan och gymnasiet. För det som är det stora problemet i skolan är inte behovet av resurser utan att få bort det gigantiska slöseriet med tid. Där synsätt av så har vi alltid gjort och att det alltid är någon annans fel att vi har problem.

Så det är hög tid att Leanska skolan får gripa sig ann sättet att organisera den pedagogiska verksamheten. Skapa ett pedagogiskt kretslopp för en hållbar undervisning.

Media SvD

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar