Kunskapens trädgård

Kunskapens trädgård

lördag 20 april 2013

Verkligheten överträffar dikten

Vinstförbudskramarna och medborgarna har fått argument i veckan för sin ståndpunkt i SOM-institutets mätningar. Men "verklighetens" folk i den offentliga sektorn har en annan syn. Tragiskt för ideologerna och befolkningen som inte förstår sammanhang.

Kvaliteten blir lidande om det inte finns fristående skolor säger de. Kommuner och landsting skulle inte klara att ta över de 1000 skolor som skulle tvingas läggas ned. En intressant slutsats från politiker i verkligheten. Var skulle alla anställda lärare och elever ta vägen?

Det är tråkigt att folk inom LO och S inte har förstått att tiden för kollektiva lösningar i välfärden inte tillhör dagens värld. Skriket efter mer regleringar och mer resurser är kontraproduktivt. Centralstyrning har aldrig varit och kommer inte heller denna gång var lösningen på problemet.

Skolans problem löses endast genom att den lever upp till den "nya" styrordning som infördes för 20 år sedan. Det är upp till skolan att lösa sina egna problem genom att tillämpa en verklig mål- och resultatstyrning. En styrning som innebär att slöseri och tidstjuvar synliggörs samt åtgärdas. Det är kvalitet.

Media SvD

2 kommentarer:

 1. kan det finnas en dold agenda hos S
  - under den tid som S var det statsbärande partiet hade lärarna en extremt dålig löneutveckling
  - i S-ledda kommuner har lärarna de lägsta lönerna
  - nu vill S införa kommunal vetorätt mot fristående skolor

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, de har säkert en dåld agenda. En som Ibrahim kör offentligt. Han tycker att kongressbeslutet inte innebar veto för kommuner. En som sägs mellan skål och vägg.

   Radera