Kunskapens trädgård

Kunskapens trädgård

söndag 2 april 2017

Den tyske officerens hustru

Ubåten kryssade genom blindskären i det nazistiska Tyskland. Med tur och stor portion viljestyrka lyckades ubåten, Edith Hahn Beer, ta sig igenom det fasansfulla. En berättelse om den österrikiske judinnan som innan annekteringen av Österrike 1938 hade lyckats med sina juridikstudier men inte fick avsluta med en examen för de nya lagar som gällde.
Berättelsen spinner över en judinnas första stapplande steg i gettot i Wien till arbetsläger i norra Tyskland på fälten för sparrisodlingar. Arbetspass på 80 timmar i veckan var inte ovanligt. Innan hon återvände till Wien en tid på en kartongfabrik.

Tillbaka i Wien gick hon under jorden. På tåget sprättade hon bort judestjärnan. Genom olika manövrar lyckades hon skaffa sig en icke judisk identitet och blev en ubåt. Tog sig till München där hon sedermera träffade tysken som hon gifte sig med och flyttade till Brandenburg. Hur hon genom livet som ubåt lyckades klara sig undan SS och Gestapo. För att när kriget vara slut lyckas hamna i klorna på ryssarna och sovjets inflytande.

En berättelse om hur hon åter fick sin juridiska kunskaper tillgodo för att tjänstgöra som domare i den Sovjetiska zonen. När hon började förstå att hon skulle bli angivare under tiden NKVD började bygga Stasi iscensatte hon sin sista flykt som den ubåt hon var.

En sann berättelse om nazismen, judehatet och förintelsen som ger en djupare bild än gängse berättelser om denna tid. Och berättelsen är lika rykande aktuell i de tider vi lever idag när populismen sprider sig och vi inte vet hur det okaterade landskapet ser ut ungefär som efter krigsslutet maj 1945 och åren framåt till muren och det kalla kriget. En berättelse som är en måste läsning.
   

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar