Kunskapens trädgård

Kunskapens trädgård

onsdag 20 juli 2011

Femte hjulet under vagnen

Idagserien i SvD tuffar vidare. Dagens intervju med Alexander Bard är intressant ur många synvinklar. En är detta med mannens oförmögenhet att behålla kontakt med grabbgänget när en hetrokille gängar sig.

Han säger:

Han kapar banden med andra män trots att det kan göra honom deprimerad. Den dagen det blir skilsmässa så brakar mannen ihop och kvinnan går vidare.
Ett intressant konstaterande. Det benämndes när jag växte upp med att den kvarvarande mannen var femte hjulet under vagnen.

Vet inte om det var mannen som gick in i relationen som orsakade detta. På mig verkar det mer vara kvinnans rädsla eller avundsjuka som spelar roll. Hon har nu skaffat sig den "lilla goda världen" med de tre V-na. Då är det där grabbgänget störande. För det tillhör ju inte de där med de tre V-na. Men för kvinnan är det acceptabelt att fortsätta tjejgängets vara. Ofta umgås hon med sina gelikar som också omfattas av de tre V-na som på modernt språk kallas latte morsor.

Man skulle kunna hård dra detta med att i den nya manliga världen skulle detta beteende inte få fortsätta. För vad det symboliserar är att relationen skapats med att träden planterats för nära varandra. Träd mår bra av att planteras långt ifrån varandra. Både män och kvinnor behöver ett spelplan utanför relationen och jobbet.

Manligheten behöver grabbgänget för att utvecklas som långt från kraven i relationen som möjligt.

Media SvD

6 kommentarer:

 1. Håller helt med när det gäller slutsatserna. Det är viktigt att värna sin egen sfär och sina egna vänner när man lever i ett förhållande. Är dock inte med på noterna när du skyller på kvinnorna.
  Inget sådant generellt offer-förövar tänk, tack. Det är dessutom inte bara sina vänner män försummar utan alltför ofta även sina släktingar. Sedan är det frun som påminner om morsdag och farsdag, talar om när det är dags att ringa och ser till att man träffas med lagom intervaller. Varför? Kanske mäns sociala behov är lättare tillfredsställda? Kanske förväntningar och kulturella koder har en del med saken att göra? Hur vänskapen ser ut är en annan faktor. Pratar man om sådant som är viktigt för en, har man starka känslor för varandra, eller handlar det om att ta en öl, ragga brudar och prata fotboll?

  SvaraRadera
 2. Helena, kanske jag är färgad av min bakgrund. Här var signalerna tydliga att inbjudningarna som singel och aktivteterna i grabbgänget rann ut i sanden när grabbarna gängat sig.

  Och råkade jag på de gamla kompisarna var alltid standardsvaret: Kul att träffas. Föreslog man att vi kanske skulle göra något som inte hade med raggarbrudar, dricka en öl eller prata fotboll så blev svaret, nej vi har så mycket hemma just nu. Vi får ta det en annan gång. Denna andra gången inträffade aldrig.

  SvaraRadera
 3. På Kiviks marknad drunknar man nästan i sexistiska T-tröjor och de flesta är både plumpa och korkade.

  Just denna tyckte jag var ganska rar:
  Borta bra, men hemma bäst (särskilt garaget)

  SvaraRadera
 4. Mats, den var söt. Det är väl en del män håller hus under vinterhalvåret och filar på sina bilar.

  SvaraRadera
 5. Plura, då är det lätt att tänka "cherchez la femme", förstås. Men det behöver inte vara så. När man har barn eller lever i en intensiv relation är ofta ens sociala behov tillfredsställda. Har man i ett sådant läge förstånd att inse att vänner också är viktiga och att banden måste vårdas om de ska hålla? Det varierar mycket. jag tror att mången man gladeligen skyller på frun när det bara är att han inte ids, orkar eller vill. Till den kategorin har båda mina äkta män hört. Bedrövligt lata vänner hur mycket man än sparkat dem därbak. Kanske är det för att jag och barnen pratar så mycket. :)

  SvaraRadera
 6. Så kan det vara Helena. När jag drog slutsatsen ovan var det bara den känsla jag fick. Både av att avläsa damerna och herrarna ifråga, att man var mer till besvär. Vem skulle man placera den där signeln någonstans.

  SvaraRadera