Kunskapens trädgård

Kunskapens trädgård

onsdag 13 juli 2011

Nationalekonomer missleder

Nationalekonomi är ingen "sann" vetenskap utan färgas av den samhällsyn man har. Det visas med tydlighet både på den borgliga kanten som på den vänstra kanten. De nationalekonomer som idagens SvD gör sig till språkrör för att allt inte går att marknadsutsättas i ett samhälle har rätt till vissa delar. Det gäller speciellt de delar som kräver tunga investeringar i infrastruktur.

Däremot faller deras resonemang platt när det gäller skolan och vården.

Speciellt skolan. Det resonemang de för bygger på den skolstruktur som gällde före den 1 juli i år. Det är allvarligt när forskningen ska förklara saker som bygger på det hittills existerande fakta. Då blir slutsatserna vansinnigt fel och forskningen relativt värdelös.

Fakta i målet är att skolan från 1 juli lever under en helt ny lagstiftning som i sin struktur har en valfrihet men på samma gång ökat detaljstyrningen från statens sida. En av dessa detaljstyrningar är att alla skolor är infösta i samma skolväsende oavsett driftsform och att samma spelregler gäller. Dessutom har staten sätt till att öka den statliga kontrollen via Skolinspektionen för att stävja de avarter som hittills varit rådande.

Så bästa S politiker i detta fall ta inte råd av några nationalekonomer.

Media SvD.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar