Kunskapens trädgård

Kunskapens trädgård

måndag 25 juli 2011

Grandet i sin nästes öga

Idag verkar det mesta handla om att försöka förstå, det som hände i naborlan. Ungdomar som med turbofart i hjärna som beter sig som huliganer. Vuxnas som ropar på galningar och syndabockar.

Vet inte, men för mig ger det återspeglingar till barn- och ungdomen. De tros och sanningsord man fick i söndagsskolan. Ett att ondskan är inom oss och inte hos sin medmänniska. Ondskan spricker som ett troll när ljuset och godheten lyser.

Än är sanningen den, oavsett man heter Anders Behring Breiviks, Kalle eller Liza, är det inte grandet i medmänniskans öga som är ondskan utan bjälken i sitt eget. Inser man inte det kan man heller aldrig bearbeta det vansinne som skett i Oslo och Utöya.

3 kommentarer:

 1. Klokt igen! Som en elev en gång uttryckte sig "ondskan är ingen aktiv kraft utan det är godheten som är aktiv. Den är som solen som sprider ljus. Det är bara där ljuset inte når fram som mörkret och ondskan breder ut sig."

  Vi sprider inte direkt ljus genom att ständigt fokusera på grandet i vår nästes öga istället för bjälken i vårt eget.

  SvaraRadera
 2. Ondskan finns inte naturligt hos någon. Däremot kan onda handlingar begås av andra och av oss själva.
  Terroristen i Norge begick en sådan handling. Låt oss inte trolla med ord.

  SvaraRadera
 3. Plura, tack för ännu ett fint och klokt inlägg. Bertil vad ondska är kan man givetvis diskutera, men vad vi än kallar det som leder till skadliga och onda handlingar finns det hos oss alla.

  Det finns också människor som begår onda handlingar som saknar förmåga till empati, ånger eller förståelse för konsekvenserna. Jag skulle hävda att de är mindre onda än vi andra. Mindre onda, men mer skadade eller handikappade.

  SvaraRadera