Kunskapens trädgård

Kunskapens trädgård

söndag 24 juli 2011

Kasta första stenen

Kan inte låta bli att minnas min söndagskola denna söndag. En av de bibliska berättelser är den om de som gjort en "synd" och folkmassan som brukligt skulle stena. Då säger Jesus, om jag mins rätt, den som är utan synd kasta första sten. Ingen sten kastades.

Precis lika tycker jag mig nu se i efterskalven av den 22 juli efter den vedrstyggliga i Norge. Inte har vi någon muslim att kanalisera vreden mot. Då börjar vi göra partipolitik av det och höja oss till några goda i förhållande till de höger extremisterna. Otäckt på ren svenska. Politik oavsett färg och ideologier föder vissa extremister och fanatiker. Gäller att hålla rent i den egna farstun.

Det minst vi behöver nu är syndabockar och skuldbeläggande. Vill instämma i det ärkebiskopen sa idag. Dags för den stora tystnaden att börja argumentera. Det är den etablerade svenska tystnaden som ger grogrunden för den grumlighet och hetska angrepp vi ser i debatten. Ok, att få ut vreden över vad som hänt. Inte ok att börja leta syndabockar. Felet är allas, inklusive mig, som inte tar debatten när okvädena kommer. Dags att börja föra värde diskussion mot de som fiskar i grumliga vatten.

Instämmer också med de tankvärda ord som PJ Anders Linder för fram i dagens ledare i SvD. Det är genom godheten vi ska besegra det onda.

Media SvD

4 kommentarer:

 1. Mycket passion och klokhet i ditt inlägg, Plura. Det är så mycket mer intressant och konstruktivt att fundera över grogrund och hur vi får ett vänligare, tolerantare samhälle än att leta efter syndabockar att tjära och fjädra.

  SvaraRadera
 2. Helena, visst är det mycket mer konstruktivt. Hoppas att detta kan medföra att vi vågar ha synpunkter på det som uppenbart är snett och inte tiga.

  Tänker på Otto von Habsburg, den siste kronprinsen till Österiket-Ungern, som begravdes förra helgen i Wien. Där dog den siste som var med om allt elände från Franz-Josepf död och skotten i Sarajevo via andra världskriget och drivande av hela Europas enande. Som envetet drev linjen med fred mellan Europas länder. Hur ska vi hantera mörkrets krafter när de som var med inte finns?

  Politik och ideologier har blivit för mycket pengar och för lite samtal om det onda och goda. Vad vill vi bygga för samhälle och hur ser det ut i ett globalt sammanhang.

  SvaraRadera
 3. Plura, säger man sådant fnyser folk att man är en sådan där idealist - uppenbarligen något riktigt suspekt.

  Otto von Habsburg... Det visste jag inte. Tack för den resonansbotten.

  SvaraRadera
 4. Mycket kloka ord Plura!

  Kärlek framför hat, frihet framför fruktan och tolerans framför intolerans. Mycket av det som står skrivet i Nya testamentet är värt att begrunda, Den största utmaningen av dem alla är väl den att älska sina fiender, vilket man kan tolka på många sätt. Jag tycker Helenas tolkning av tolerans har klara beröringspunkter med det budskapet.

  SvaraRadera