Kunskapens trädgård

Kunskapens trädgård

lördag 23 juli 2011

Overkligheten i naborlan

Overkligheten finns där fortfarande. Bilderna från Oslo. Bilder som påminner om en krigszon. Bilder som liknar det vi såg kablas ut i början av 90-talet i Sarajevo. Eller från Oklahoma där en ensam person gjorde samma oförklarliga bombdåd.

Det som kanske är mest oförståligt är det som sedan hände på Utoya. Detta kommer att gå till historien som det värsta kriminalfallet. Inget annat brott är så fasligt som detta i fredstid. Att en person i krig kan begå sådana handlingar är väldokumenterade. Samvetskvalen och overkligheten hos soldater infinner sig när de första offren för kulorna faller. Efter ca fem offer är det vilken handling som helst. Men här, runt 90 offer på mindre än två timmar i fredstid av en enda person. Ofattbart och overkligt, men ändå verkligt.

Hur jag är försöker tar jag inte in detta. Vad är det som gör att en människa har sådant hat att han kallblodigt planerar och genomför denna handling?

Även om jag i diktensform skrivit ruskigheter i deckare skulle jag aldrig i min vildaste fantasi kunnat hitta på det som nu skett i verkligheten. En verkligheten mer skrämande än dikten.

4 kommentarer:

 1. Plura, finns det inte starka paralleller mellan det här fallet och många tidigare. Också Columbine mördarna skrattade och verkade vara på bästa humör medan de dödade som många skolkamrater som möjligt. Jag vet inte riktigt vad ondska är, men jag är mycket intresserad av grogrunden och vilka behov det är man upplever sig tillfredsställda. Handlar det om makt, att hämnas upplevda kränkningar, vad? I det här fallet har vi för ovanlighetens skulle en levande gärningsman. Det har hela världen orsak att vara tacksamma över.

  SvaraRadera
 2. Helena, visst finns det likheter med utryckssätt. Göra avtryck på omvärlden, bli sedd kombinerat med någon grumlig tanke. Ungefär som Hitler.

  Det som skiljer detta från Columbine, om han står för allt, är att kallblodigt tillverkat en bomb. Kört in den till centrala Oslo och bränt av. Därefter tagit sig till Utoya och genomfört vansinnesdådet.

  I och för sig är det en avledningstaktik grov kriminella använder sig av. Men denna "vanliga" personen?

  Vad som styr får vi förhoppningsvis reda på i sinom tid. Men riktigt vad bakomliggande faktorerna är när barn hamnar sett kan man fråga sig. Vet inte om det här med att han bodde tillsammans med en ensam mor så länge spelar roll. Undertonen fanns där igår.

  Några ostrukturerade tanken en söndagmorgon.

  SvaraRadera
 3. Plura, jag tror att upplevelse av kränkning eller att vara utsatt för förakt är en nyckel. Kanske också i det här fallet. Det var ju trots allt inte muslimer han sköt utan de han kanske upplevde som representanter för fördömande och förakt mot honom och likasinnade på nätet.

  SvaraRadera
 4. Så riktigt Helena. Ju mer mobbad du blir och inte lärt dig att förlåta ju sannolikare får du personer som drivs av hat och avund. I värsta fallet blir det så makabert som i Oslo.

  SvaraRadera