Kunskapens trädgård

Kunskapens trädgård

torsdag 14 juli 2011

IG till statsvetaren

Det pekoral statsvetaren Olof Petersson ger bevis på i DN är inte ens värt pappret det är skrivet på. Man undrar var den förre professorn befann sig på historielextionerna.

Att FP och Gunnar Helén skulle haft ett avgörande inflytande på studentexamens borttagande faller fullständigt på sin orimlighet. Under perioden 1945 - 1976 var det sossarna som var vid makten, med undantag under 50-talet när Bondeförbundet var stödtrupp. Det borde till och med en statsvetare känna till.

Sedan är det fullständigt fel att någon från den sk gymnasieinspektionen skulle haft något inflytande över gymnasieskolan. Det tyder bara på en okunskap av högre mått. Fram till 1991 styrdes svensk skola från Karlavägen 100 och kvarteret Garnisonen som bastion. Där huserade SÖ som bestämde vilken pedagogik som skulle drivas ibland landets lärare. Och pengarna kom från läns skolnämnderna. Om detta har min mycket gode vän "skolfuxen" slående berättat om.

Och felet i skolan beror varken på lärare eller skolledningar utan det systemfel som skolan levt under de senaste två decennierna. Ett systemfel där makten förskjutits till icke kompetenta småpåvar i kommunerna. Med minst 290 hövdingar för nämnder med fritidspolitiker som ibland fått uppdraget därför att ingen annan velat ta uppdraget och man måste fylla upp en plats i nämnden. Där det politikerna många gånger sprättar upp handlingar för nämnd sammanträdet vid sittande bord. Inte undra på att det går dit peppar växer.

Därför är det dags för herrar och damer skoldebattörer att läsa på. Diskussionen är förlegad från 1 juli. Nu är det annan tingestens ordning. Det är inte Björklund som inför studentexamen igen från hösten, med första kullen ut 2014, utan Alliansregeringen.

Så sorry Petersson dina fakta är totalt missvissande. Ingen har tagit studentexamen i detta land sedan 1968. I varje fall inte jag, som gick ut den inrättningen på tidigt 70-tal. Det är först efter 46 år som vi kommer att se någon på riktigt kunna svinga den vita mössan.

Media DN

7 kommentarer:

  1. Fint inlägg Plura. I synnerhet meningen "Det borde till och med en statsvetare känna till".

    Inspektion låter bra, men i skolans värld räcker det inte med enstaka stickprov. Inget förvånande i att gymnasieinspektionen blev ett slag i luften. Jag har själv inga goda erfarenheter av skolinspektionen. Deras föranmälda inspektioner med fokus på dokumentationen gör knappast någon skola bättre. Möjligen kan de identifiera de riktigt hårresande varnande exemplen. Just därför behövs en studentexamen. Och att man kallar tillräckligt antal godkända betyg för examen räcker inte. Det behövs ordentliga välkonstruerade centralrättade prov.

    SvaraRadera
  2. Helena, det håller jag med dig om. Nu har jag inte studerat så noga vilka examensmålen är för att få ut studentexamen enligt skollagen. Man hinner ju inte gräva i alla detaljer i den mycket omfattande lagen.

    Men jag håller helt med dig att det borde finnas något liknande som i IB-programmet eller den finska modellen du hade.

    SvaraRadera
  3. Här är det en sådan diskussion om normativ och summativ bedömning och om vad prov mäter. Vad visar Pisa, vad går att pröva? Det mesta skulle jag vilja påstå. Språkkunskaper, kommunikation, problemlösning, analys - nästan alla kunskapsmål i skolan går att mäta. Då finns det ingen som helst orsak att inte göra det. Och det är ännu viktigare att mäta lärarnas, skolornas och kommunernas insatser än att kontrollera den enskilda eleven.

    SvaraRadera
  4. En än gång är jag på din linje Helena. Detta har jag sagt länge, men fått ständiga mothugg. Speciellt de där i skolan som är livrädda för att mätas.

    Och kontroll är väl tyvärr något som din partiledare vurmar för, framför ett riktigt mätande som ger resultat och härledabarhet mot den pedagogik som tillämpas.

    Förmodligen har den muntliga kulturen i skolan skapat en skräck för att svart på vitt mäta sakernas tillstånd.

    Vi får kämpa vidare för en mätkultur i skolan, för det är ju det resultatstyrningen handlar om.

    SvaraRadera
  5. Kan du inte läsa?

    "Studentexamen avskaffades i samband med en omfattande reform av gymnasiet. Reformen hade bred politisk förankring. Förslaget hade lagts fram av en utredning som bland annat bestod av de blivande partiledarna Olof Palme och Gunnar Helén."

    Vad har det med "sossarna som var vid makten" att göra? IG till dig själv.

    SvaraRadera
  6. Anonym, jo jag kan läsa.

    Skillande mellan dig och mig är att jag inte tar allt skrivet som sanningar. Speciellt inte debattinlägg.

    För att hitta "sanningen" gäller källkritik. Den visar definitivt inte det när man går bakåt i tiden. Dessutom växte jag upp under denna tid och var medveten om Palmes målmedvetna arbete i utbildningsfrågor.

    Ett är helt klart att det var socialdemokratin som drev samhällsutvecklingen. Om sedan övriga partier i den dåtida tvåkammar riksdagen hejade på är en annan sak. Dessutom om nu Gunnar Helén var för betyder inte att FP var det totalt. Jag minns inte att Bertil Ohlin drev denna fråga.

    SvaraRadera
  7. Det är verklighetsfrämmande att tro att Olof Palme kunde bli påverkad av Gunnar Heléns åsikter vid en tidpunkt då socialdemokraterna hade majoritet i riksdagen. Har vi att göra med en professor i statskunskap som inte kan statskunskap - eller är det bara ett olycksfall i arbetet?

    SvaraRadera